Lägg in din egen sill

Här samlar vi några av våra favoritrecept för dig som gillar att göra din egen sillinläggning.

Mormor Ingas Inlagda sill

Lägg in sill

Ingredienser

1 kg inläggningssill eller urvattnad saltsillfilé

3 st små rödlökar skuren i ringar

1 st morot tunnt skivad

ca 20 st kryddpepparkorn eller mer efter smak

4-6 st lagerblad

1 kruka färsk dill

1,5 dl ättiksprit 12%

3 dl socker

4,5 dl vatten

Tillagning

1. Om du använder saltsillfilé ska den vattnas ur i kallt vattenbad i ca 10 timmar eller över natten. Inläggningssillen sköljer du endast i kallt vatten och låter rinna av.

2. Blanda ingredienserna till 1-2-3 lagen i en kastrull och låt koka upp. Häll över i en skål och låt svalna.

3. Skär sillen i önskad storlek på bitar och lägg i det kärl du vill förvara sillen, exempelvis en skål eller burk.

4. Varva sillen med lök, morot, dill och kryddor. Häll på den kalla lagen så att sillen täcks av vätska. Täck kärlet ordentligt.

5. Låt sillen stå övertäckt och kallt i 1-3 dygn, gärna 5-10 dagar för saltsillfilén, innan den serveras.

 

Äppelsill

Ett recept från "Leva och bo"
Ingredienser

500 g klargravad sill (5-minuterssill) eller urvattnad och marinerad saltsillfilé

2 st äpplen 0,5 dl       körvel eller persilja, fint hackad

8 cm purjolök fint hackad

1 dl crème fraiche

1 dl majonäs

2,55 msk koncentrerad äppeljuice

nymalen eller mortlad svartpeppar & flingsalt

Till garnering:

1 st rött äppla, fint hackat

dill eller gräslök efter smak

Tillagning

1. Låt sillbitarna rinna av i ett durkslag. Finhacka äpplen, körvel och purjolök. Blanda samman med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med äppeljuice, salt efter smak och nymalen svartpeppar.
2. Dela sillbitarna och blanda ner i såsen. Låt stå ett dygn
3. Lägg upp i snapsglas och garnera med fint hackat äpple, dill eller gräslök.

 

Chili- och Limesill

Ingredienser

ca 400 gram inläggningssill eller urvattnad saltsillfilé

1 st lime

1-2 st chilifrukt

1/2 kruka färsk koriander

2,5 dl vatten

4 msk ättika

4 msk socker

Tillagning
1. Vattna ur saltsillfilén i ca 10-15 timmar (ju mer sillen vattnas ur, ju mindre salt blir kvar i den), skölj och låt rinna av eller skölj inläggningssillen och låt den rinna av.
2. Koka upp lagen och låt den kallna.
3. Skär limen i tunna skivor. Skiva chili och purjo. Plocka bladen från koriandern.
4. Varva sill, lime, chili, purjo och koriander i en burk eller ett kärl där du vill förvara den. Häll över den kalla lagen och sätt på lock eller täck noggrant med plast.
5. Låt sillen dra övertäckt i 1-3 dagar för inläggningssillen eller 7-14 dagar för saltsillfilén.